uluşması'nda konuştu. Erdoğan, ''Dünyanın her yerinde esnaf vardır ama ülkemizin özellikle esnafı ve misyonu çok çok farklıdır. Biz Anadolu’nun kapılarını elbette ecdadın kılıcının gücü, yüreğinin cesaretiyle açtık ama Anadolu’yu asıl fethimiz her biri birer alperen olan esnafımızın gönül kapılarını açmasıyla oldu. Gönülleri fethede fethede bu toprakları vatanımız haline getirdik. Sadece bununla da kalmadık. Devletimizin omurgasını da esnafımızı merkeze alarak bina ettik. Yaşanan her kargaşa döneminden sağ salim çıkabilmemizi, kısa sürede toparlanıp yeniden ayağa kalkabilmemizi gizli gücümüz esnafımızın, ahilerimizin dirayetine ve gayretine borçluyuz. Bunun son örneğini 15 Temmuz’da gördük. Darbeci hainlere sokakları dar eden vatandaşlarımızdan önemli bir kısmı esnafımızdı. Sivil şehit ve gazilerimiz arasında da ilk sırayı esnafımız alıyor. O gece birileri atacakları sosyal medya mesajlarının tonunu ayarlamakla meşgulken bizim esnafımız ölüm kusan silahlara meydan okuyordu" dedi.
'İŞLERİN NASIL GİTTİĞİNİ ANLAMAK İÇİN ÖNCE ESNAFIMIZA BAKIYORUZ'
"Hayatının bir döneminde esnaflık yapmış bir kardeşiniz olarak biz de sizlerin içinden çıkarak buralara geldik" diyen Erdoğan, şunları söyledi:
"Ülkemizde işlerin nasıl gittiğini anlamak için önce esnafımıza bakıyoruz. Orada huzur varsa birlik varsa şükür varsa 'Tamam' diyoruz. Yok orada sıkıntı görüyorsak şikayet duyuyorsak hemen dikkatimizi öne çıkan meselelerin çözümüne yöneltiyoruz. En çok mutlu olduğumuz husus da esnafımızın bin yıllık şükür, kanaat geleneklerini sürdürdüklerini gördüğümüz örneklerdir. Geçtiğimiz ay Antalya Kumluca’da yaşanan sel felaketinin ardından bölgeye giden ekipler esnafımıza acil ihtiyaçları için 10’ar bin lira maddi destek verdi, veriyor. Esnafımızın bir kısmı 'Benim zararım o kadar fazla değil, daha çok ihtiyacı olan arkadaşlar var. Önce onlara verin’ diyerek kendilerine sunulan parayı iade ediyor. Esnafımız bu ahlaka, bu duruşa sahip olduğu müddetçe Allah’ın izniyle ne bu ülkeye ne bu millete hiç kimse diz çöktüremez. Biliyorsunuz Anadolu’da 'esnaf' demek 'ahi' demektir; 'ahi' demek de 'kardeş' demektir. Ahiliğin esasları da şunlardır; inanca sebat, doğru yolda olgunluk, dilde açıklık, sözde düzgünlük, işte kuvvet, çalışmada dikkat, mal ve rızıkta bolluk, dostlara sevgi, akrabalara şefkat."
'DALGALANMALARI GÖĞÜSLEMEK İÇİN BÜYÜK MÜCADELE VERDİK'
Erdoğan, 'Türkiye Yüzyılı'nı da esnafla birlikte inşa edeceklerini vurgulayarak, "Dünya ile birlikte ülkemizi de olumsuz etkileyen bir Covid-19 salgını yaşadık. Bu salgınla birlikte küresel emtia ve gıda tedarik zincirlerinde kırılmalar başladı. Yetmedi, Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte üstüne bir de enerji krizi eklendi. Gelişmiş ülkeler dahil tüm ekonomiler hayat pahalılığının başını çektiği ciddi krizlerle boğuşuyor. Avrupa’dan ABD’ye tüm dünya son 60-70 yılın en yüksek enflasyon oranlarıyla mücadele ediyor. Türkiye, güçlü sağlık ve üretim altyapısı sayesinde hamdolsun, tüm bu süreçten kendini pozitif olarak ayrıştırmayı başarmıştır. Tabi bu arada sıkıntılar da yaşadık. Ülkemizin önünü kesmeye yönelik önceden beri devam eden sinsi oyunlar ekonomi alanında pervasız bir tehdide dönüştü. İçeride kasıtlı bir şekilde körüklenen panik bu tehdidin faiz, döviz kuru ve enflasyon üzerindeki sonuçlarını daha da ağırlaştırdı. Eşi benzeri görülmemiş bir tablonun yol açtığı dalgalanmaları göğüslemek için çok büyük mücadele verdik. Öncelikle her kesimin ama özellikle de esnafımızın ve çalışanlarımızın ayakta kalmasını sağlayacak tedbirler aldık. Salgın döneminde esnafımıza sadece gelir kaybı ve kira desteği olarak aktardığımız kaynak 4,6 milyar lira. 3 bin ve 5 bin lira tutarlarındaki hibeler olarak verdiğimiz destek 4,3 milyar liradır" diye konuştu
Siyaset
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan esnafa yeni müjde 150 milyar liraya çıkartıyoruz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüz Yüze Türkiye Esnaf Buluşması'nda önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 136 bin esnafın faydalandığı 100 milyar liralık esnaf kredisi destek paket
0 Yorum
Gönder