adscode
adscode

Dikkat Akciğer Embolisi Olma Riskiniz Olabilir

Genelikle kan pıhtısı nedeniyle bir veya daha fazla sayıda akciğer damarının tıkanması akciğer embolisi olarak tanımlanıyor

Dikkat Akciğer Embolisi Olma Riskiniz Olabilir

Genelikle kan pıhtısı nedeniyle bir veya daha fazla sayıda akciğer damarının tıkanması akciğer embolisi olarak tanımlanıyor. Akciğer embolisinin oluşmasında 3 ana sebep olduğunu, sıklıkla damarların kan pıhtısıyla tıkanması sonucu oluştuğunu belirten uzmanlar, hayati tehlikesinin oldukça fazla olduğunu ifade ediyor.

Dahiliye uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, sürekli ayakta çalışan meslek gruplarında, doğum kontrol hapı kullananlarda ve 4 saatten uzun süren seyahatlerde hareketsizlik sebebi ile emboli oluşma riskinin yüksek olduğunu vurguluyor. Prof. Dr. Aytaç Atamer ayrıca kemoterapi tedavisi gören kanser hastalarında, sigara kullanan ve aşırı kilolu bireylerde akciğer embolisi riskinin fazla olduğunu ifade ediyor.

Prof. Dr. Aytaç Atamer, son dönemde sıkça gündeme gelen akciğer embolisinin oluşumuna yol açan sebepleri ve yüksek risk taşıyan yaşam şekilleri hakkında önemli bilgiler verdi.

 

Akciğer embolisini genellikle kan pıhtısı nedeniyle bir veya daha fazla sayıda akciğer damarının tıkanması olarak tanımlayan Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Akciğer embolisinin hayati tehlikesi oldukça fazla olan bir hastalık olduğunu söyleyebiliriz. Kalbin sağ tarafından çıkarak akciğerlere giden pulmoner arterler denilen kan damarlarının kan pıhtıları, hava ya da yağ ile tıkanması sonucu ortaya çıkan ani ve acil bir tablodur. Sıklıkla damarların kan pıhtısıyla   tıkanması sonucu oluşuyor” dedi.

Aralıksız Ayakta Çalışanlar Riskli Durumda

 

Akciğer embolisinin oluşmasında 3 ana sebep olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Sebeplerin ilki damarların iç yüzünü döşeyen ve endotel olarak adlandırılan bölümünde hasar meydan gelmesi, ikincisi damarlardaki kan akışında bir durgunluk olması, üçüncüsü ise kanın pıhtılaşma eğiliminin artmasıdır. Sürekli olarak ayakta çalışan meslek gruplarında varisler oluşmakta bu varisler de pıhtı atma riskini yükseltmektedir. Doğum kontrol hapı gibi bazı ilaçlar da kanın pıhtılaşma eğilimini arttırmaktadır. Bunların dışında uzun süreler boyunca hareket etmeyen veya edemeyen yatağa bağımlı kişilerde ve 4 saati aşan uzun yolculuklarda hareketsiz kalmak, pıhtı oluşumunu ve emboli riskini arttırmaktadır” uyarısı yaptı.

Akciğer damarı ani şekilde tıkandığında kan alışverişi ve oksijen alımının bozulduğunu belirten Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Bunun sonucunda hastada ani meydana gelen nefes darlığı, çarpıntı, göğüs duvarında batıcı bir ağrı, öksürük ve bazen de kanlı balgam görülebiliyor. Akciğer embolisinin hafif, orta ve ağır formları oluyor. Tedavisi, kan pıhtısının ilaç ile çözülmesi, bir kateter ile parçalanması veya cerrahi olarak çıkarılması şeklinde gerçekleşmekte. Hangi tedavinin uygulanacağına hastanın risk faktörlerini değerlendirerek hekimler karar veriyor” dedi.

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder