adscode
adscode

Dünya Hava Kirliliği Raporu Türkiye 45 sırada Iğdır Avrupanın yine en kirli kenti

Iğdır Avrupanın yine en kirli kenti

Dünya Hava Kirliliği Raporu Türkiye 45 sırada Iğdır Avrupanın yine en kirli kenti

Dünya çapında 131 ülke ve 7 bin 323 kentin hava kalitesinin ölçüldüğü 2022 Dünya Hava Kirliliği Raporu'nda Türkiye 46'ıncı sıradan 45'e gerilerken, Avrupa bölgesinin havası en kirli kenti yine Iğdır oldu.

Avrupa'nın havası en kirli 15 şehri arasında Türkiye'den beş kent bulunması dikkat çekti. Listede Iğdır'ın yanı sıra Gaziantep 7, Düzce 11, Mersin 13, Konya ise 15'inci sırada yer aldı. Avrupa'da havası en kirli ülkeler sıralamasında bir basamak gerileyen Türkiye 2022'de 6'ncı oldu.

Dünya çapında 7 bin 323 kent arasında hava kirliliği en fazla olanı ise Tayland'ın Chiang Mai şehri oldu. IQAir'e göre, şehirde kirlilik PM2.5'in 66 katına ulaşmış durumdaydı.


Dünyanın havası en kirli ülkeleri arasında ilk beşi Çad, Irak, Pakistan, Bahreyn ve Bangladeş oluşturdu. Havası en temiz ülkeler ise Guam, Fransız Polinezyası ve Bermudalar oldu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tavsiyesini, havadaki PM2.5 olarak bilinen çapı 2,5 mikrometre ve daha küçük ve tehlikeli parçacıklarla ilgili standartlarını 24 saat içinde bir kübik metrede 5 mikrogramdan fazla olmaması şeklinde 2020'de güncellemiş, güncelleme gerekçesi olarak bu parçacıkların düşük yoğunlaşmasının bile sağlık riski oluşturduğunu ifade etmişti.
İsviçre merkezli IQAir kirlilik teknolojisi firması tarafından yapılan çalışmada katılımcı şehirlerin sadece yüzde 4,6'sının tavsiye edilen PM2.5 seviyesine riayet ettiği anlaşıldı.
Türkiye'de durum
Türkiye, Avrupa'daki 131 ülke/bölgedeki PM2.5 okumalarında kirlilik düzeyinin sıralandığı listesinde yıllık ortalama 21.1 mikrogram ile 45'inciliğe geriledi, Avrupa listesinde de 6'ncı sırada yer aldı. 116 ülkenin sıralandığı başkent sırlamasında ise Ankara 14 mikrogram ile 67'nci sıraya çıktı. 2021'de başkentte 17.2 mikrogram ölçülmüş 54. sırada yer almıştı.

Avrupa listesinde en kirli ülke 33.6 mikrogram ile Bosna-Hersek olurken, Kuzey Makedonya ikinci, Sırbistan ise üçüncü sırada yer aldı.

Öte yandan hava kalitesi en yüksek ülke ise 5.5 mikrogram ile Finlandiya oldu, ancak Finlandiya da PM2.5 düzeyini DSÖ'nün belirlediği 5 mikrogram seviyesinin altına indirmeyi başaramadı. Hava kalitesi yüksekliği bakımında ikinci sırada Hollanda, üçüncü sırada ise Yunanistan yer aldı.

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder