adscode
adscode

İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa anlattı İstanbul un suyunun yüzde 40 ı ileri arıtmada

Tuzladaki ileri biyolojik arıtma tesisinin açılışına siyasi tartışma damga vurdu. Peki ama Megakentte hali hazırda ileri arıtma ne seviyede Hala Marmara Denizi’ne direkt deşarj var mı

İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa anlattı İstanbul un suyunun yüzde 40 ı ileri arıtmada

DENİZE DİREKT DEŞARJ VAR MI?

İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa’ya Megakent’te hali hazırda arıtılmaksızın denize deşarj olup olmadığını sordum. Başa, birkaç ufak, lokal noktalar hariç bu sorunun aşıldığını, Tuzla İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’yle birlikte Anadolu Yakası’nın tamamına yakınının ileri biyolojik arıtmadan geçeceğini söyledi. Ancak Avrupa Yakası için henüz bunu söylemek mümkün değil, zaten son açılan Tuzla ileri biyolojik tesisiyle birlikte kent genelinde ileri arıtmadan geçen su miktarı ancak yüzde 40’a ulaştı.

30 YILDA 20 TESİS

Genel Müdür Başa, “İSKİ, Marmara Denizi’ne direkt deşarjı olan atık su arıtma tesislerinin tümünü ileri biyolojik atık su arıtma tesisi olarak projelendirdi ve işletmeye aldı. Hâlihazırda, ön arıtma olarak işletilen Küçükçekmece Arıtma Tesisi’ne gelen atık suların ise, Ambarlı ve Ataköy İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesislerine aktarılması için Küçükçekmece gölünün doğu ve batı yakasında atık su tünelleri inşa ediliyor. 2023-2024 yıllarında tamamlanacak bu çalışmalar ile Marmara Denizi’ne deşarj edilen atık suların tamamına yakını ileri biyolojik atık su arıtma uygulaması ile arıtılmış olacak. Ayrıca, Marmara Denizi’ne dereler vasıtası ile arıtılmış atık su deşarjı olan Ambarlı ve Ataköy İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesislerinin kapasitelerinin arttırılması ve derin deşarj sistemlerinin kurulması çalışmaları da devam ediyor.

İdare olarak en büyük hedefimiz Marmara Denizi’ne atık su girişinin tamamen engellenmesi ve biyolojik/ileri biyolojik arıtma oranının yükseltilmesi, mümkünse %100 biyolojik arıtmaya geçilmesidir. Nitekim 2053 hedef yılına göre yeterli ve etkin su, atık su, yağmur suyu hizmetlerinin çevresel açıdan sürdürülebilir hale getirilmesi amacıyla “İstanbul İçme Suyu ve Kanalizasyon Master Planı” çalışmaları yürütülüyor. İstanbul’un atık su yönetim stratejisi kapsamında, nüfus tahminleri ve imar planları da dikkate alınarak önümüzdeki 30 yıl için yapılması gereken 20 adet biyolojik/ileri biyolojik atık su arıtma tesisi şimdiden planlandı” dedi.

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder

Bakmadan Geçmeyin