adscode
adscode

Yeni Şafak yazarı Dinç

Ortak Mutabakat Metni ekonomide mevcut hedefleri teyit ediyor

Yeni Şafak yazarı Dinç

Yeni Şafak yazarı Yusuf Dinç, Millet İttifakı’nın Ortak Politikalar Metni’ne ilişkin olarak, “Ortak Mutabakat Metni ekonomide mevcut hedefleri teyit ediyor” görüşünü savundu.

Dinç yazısında“Evvela Ekonomi, Finans ve İstihdam başlıklı bölümdeki bu temel hedefler belli ki bir muhalefet niyeti taşımıyor. Neredeyse tamamıyla mevcut politikalara sadık, onları teyit eden ve onların devamlılığını sağlamayı taahhüt eden bir karakterdeler… Bölümün alt maddelerine inmeyeceğim. Çünkü temel hedeflerin, mevcuttan ayrılmaması ve bunlara ulaşmada kimin daha ikna edici olduğunu seçmene bırakması yanında iki önemli zaafı var.” düşüncesini dile getirdi.

Dinç şu ifadeleri kullandı:

“Birinci ve asıl zaaf, metnin ekonomi temel hedeflerinin vizyonunun 5 yılda tıkanması. Metin, Türkiye’de iş dünyası, hane halkı ve toplumun artık önünü görmeye alıştığını ve bunu devam ettirmek istediğini göz ardı ediyor. Türkiye’de kimse bir seçimlik oy vermiyor. Seçmen oy verirken bir sonraki seçimi dizayn etmek istiyor.

Vizyonunu derinleştirmek istediği için bunu yapıyor ki haklı.

Hangi adaya oy vereceğini bir sonraki seçimde hangi adayı görmek istiyorsa ona göre planlıyor. Çünkü bir seçimlik oy vermek sadece seçimden sonraki sabahla başlayan o tek günü dizayn etmeye yetiyor. Başka bir netice oluşmuyor. Bu nedenle seçmene geleceğini planlamak için yeterince alan açmıyor. Mutabakatın ekonomi kısmının, bu gerçeği kaçırmış olmasını birinci önemli zaaf olarak gördüm.

Temel Ekonomik Hedefler'in ikinci zaafı, sayısal ifadelerin tutarlılığının sorgulanmaya açık olmasıdır. Bunu göstermek için hedeflerin her bir maddesini akademisyen titizliğiyle değerlendirmek isterim. Böylece bütün içinde çelişkiler olup olmadığı görülebilir.

Yeşil dönüşümü ve dijital devrimi merkezine alan sürdürülebilir ve kapsayıcı bir kalkınma stratejisiyle ve yatırım, istihdam, verimlilik ve teknoloji eksenli bir dönüşümle Türkiye’yi "Orta Gelir Tuzağı"ndan kurtarıp "Yüksek Gelirli Ülkeler" arasında sağlam ve kalıcı bir konuma getireceğiz.

Bu hedef, Kredi Garanti Fonu (KGF) kapsamına alınan yönleri ve Bakan Nebati’nin son dönemdeki orta gelir tuzağından kurtulma açıklamalarıyla mevcudu korur nitelikte gözükmektedir."

Paylaşın

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder